top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Glad Semmeldag!


Å, idag är det mitt favoritbakverks dag, nämligen semmeldagen. Eller fettisdagen!

All ära åt kladdkakans-, kanelbullens- och chokladbollens dag men semlan var nog ändå först ut!


Semmeldagen heter det ju inte, även om jag använder det uttrycket ibland. Det korrekta är Fettisdagen, eller vita tisdagen. Det kommer ifrån en kristen tradition och infaller tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar före påsk. Dagen är därmed rörlig, och kan infalla som tidigast 3 februari och senast 9 mars. I år alltså relativt sent.


Namnet fettisdag är bildat av "fet" och "tisdag", där fet syftar på all fet mat som brukade ätas på fettisdagen.

Varför man ibland säger vita tisdagen är oklart, men en teori är att namnet kommer av det vita vetemjöl som man bakar semlor med. Dessutom den vita grädden, florsockrer och för den som väljer att äta med hetvägg spelar kansle roll?


I övriga Europa finns nog inte "semlan" och själv kan jag bara reflektera över mina år i

Österrike där man girar Faschingsdienstag och firas med karneval och festande. Då äter man " krapfen" som påminner om fyllda munkar. Säger man däremot semmeldag där nere så tror man att det är frågan om en vit frukostfralla. Kan bli lite missförstånd, nått som jag fick skratta gott åt, första gången jag bjöd på semmelfrossa för nära och kära i Wien.


I alla fall önskar jag er en Glad semmeldag! Vi ses säkert nånstans vid alla semlor! Yhlva på Hede Camping, Nysäterns fjällgård, Lilla Cafeet i Hede är några av dem som idag serverar mina favoriter!


Text & bild: Hedeinfo

Comments


bottom of page