top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Grattis Gunnar!

Skriven av Sara Karlin 30 maj 2018

Grattis till Gunnar Mårtensson, Hedeviken som fyller 100 år idag.

Den 30 maj 1918 föddes Gunnar i Hedeviken som nummer fyra i en syskonskara av fem barn. Redan i unga år började han arbeta i skogen, och det är också där han trivts som allra bäst och valt att spendera mycket av sin tid. Den 13 februari 1944 gifte sig Gunnar med sitt livs kärlek Mildred Östberg och till julen 1945 stod deras hus på Sörsia klart för inflyttning.

Mellan åren 1945 – 1951 föddes deras tre barn, Börje, Gunvor och Iréne. Jakt och fiske har alltid varit ett stort intresse och nu när han inte längre själv har möjlighet att vara ute i skog och mark lyssnar han gärna på när barn, barnbarn och barnbarnsbarn berättar om sina utflykter i naturen. Mellan barnbarnsbarnet Agnes och Gunnar skiljer det 100 år. 

Gunnar deltog i många år i Hede rodden som gick midsommartid nere på folkparken. Han tävlade tillsammans med Bror Westlund som rodde och Gunnar var stakare. Paret stod som segrare i många år!!

Under en stor del av sitt yrkesverksamma liv arbetade han som flottningsförman, ett arbete han sedan hade fram tills att flottningen avvecklades i Härjedalen. Dom sista åren fram tills pensionen arbetade han på träform i Hede. Mildred och Gunnar bor fortfarande kvar i sitt hus på Sörsia och där ska 100-årsdagen firas tillsammans med vänner och familj.

********************************************************************************************************************* Detta hände då (https://sv.wikipedia.org/wiki/1918):

Sveriges regering meddelar att man inte tänker ge vita sidan vapenhjälp i Finska inbördeskriget, då detta anses kunna äventyra den svenska neutraliteten.

Ryssland flyttar sin huvudstad från Petrograd till Moskva.

Eva Andén blir den första kvinnliga ledamoten av Sveriges advokatsamfund.

Sveriges riksdag antar en ny svensk fattigvårdslag. Fattigstugor och rotegång förbjuds, och ersätts med ålderdomshem.

Det första derbyloppet på Jägersro trav- och galoppbana i Malmö äger rum. Det är Sveriges första derbylopp.

Spanska sjukan utbryter i Sverige genom att några fall konstateras i Malmö. Totalt kräver sjukdomen 38 000 dödsoffer i Sverige.

Hotell- och restaurangfacket grundas i Sverige.

Ett stort samemöte hålls i Östersund, där samerna bland annat antar en resolution, som kräver "kompletterande undersökningar av statistisk och rasbiologisk art". Anledningen är, att man vill ha en statlig utredning av samernas situation till stånd.

Fortsättningsskolestadgan införs i Sverige. Alla Sveriges kommuner blir skyldiga att anordna 6-årig folkskola därpå 2-årig fortsättningsskola. Samtidigt görs den svenska fortsättningsskolan obligatorisk.

Senaste inlägg

Visa alla

תגובות


bottom of page