top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Hedehunden- En sällsynt varelse

Hedehunden började användas kring 1930. Går även under namnet ”Gulhund”. Kallades allra först för ”Holmshund” efter gästgivaren och storjägaren O J Holm i Hede. Han var upphovsmannen och jagade i stora delar av landet med sina gula hundar.


Ursprunget var en korsning efter vit lapphund och gråhund från Mittådalens sameby som doktor Wemer tog med sig till Hede. Denna hund – Roy – såg ut som en gråhund men var vit till färgen. Roy parades med en gråhundstik och i den kullen föddes den första riktigt gula valpen – Spring – som ägdes av skomakaren Fick i Hede. Den fick snabbt rykte i trakten som mycket bra älghund och köptes av gästgivare Holm för 300 kronor – en närmast ofattbar summa för en hund på den tiden.


När gästgivaren dog var också hedehundarna ytterst nära att dö ut. Konrad Nordström i Hede räddade den allra sista spillran och klarade med ett nödrop att hålla liv i rasen.

Idag finns det knapp 100 st kända individer. De flesta finns i och runt Härjedalen men förekommer även i de norra och sydligare delarna av Sverige samt i Norge och då i huvudsak kring Røros.  Hedehunden används för jakt och huvudsakligen som ställande älghund. Den anses vara mycket uthållig och har ett lugnt och stabilt temperament.

Kika kärna in på Hedehundens hemsida. Där finns mer att läsa och fler bilder att kika på.

Text och bilder är lånade från Hedehundens hemsida.

Comentários


bottom of page