top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Hellyckad dag för Sonfjällsbygdens högstadietjejer!


Steelex Ab i Hede bjöd igår in alla tjejer från årskurs 7, 8 och 9 från Sonfjällsskolan för att få chansen att i lugn och ro få veta mer om hur det är att jobba inom industri och svets. Ett helt gäng tjejer hade anmält sig vara intresserade av att veta mer om Steelex och kom till Steelex tillsammans med personal från skolan.


Varför gör Steelex ett sånt här event? Jo det är för att visa på att både tjejer och killar kan arbeta inom industri. Kanske har man en förutfattad mening om att jobba inom industrin, till exempel att det är tungt, skitigt, mörkt och att det är bara män som jobbar inom industri. Tjejerna fick se en helt annan bild av Steelex igår. Stora ljusa rymliga lokaler, fräna maskin och mycket med hjälp av data. Dessutom anordnades denna dag främst av tre tjejer som jobbar inom Steelex med olika arbetsuppgifter Gisela, Tina & Alexandra. Till sin hjälp hade de en praktikanten Linn från årskurs 8 i Stockholm hjälpte till att hålla i dagen.

Tjejerna fick en rundvisning i verkstaden och kontoret medan all personal var kvar vid sina arbetsplatser. Linn hade gjort en film om sin vecka på Steelex, och visade vad hon hade fått prova på under sin praktik.

När det var dags för verkstadsgänget att gå hem, så rockade tjejgänget loss själva inne i produktionen och ungdomarna fick prova på att svetsa ett pennställ/mobilställ! Alla tjejerna var tuffa nog att ta chansen att prova på!

Efter svetsningen slank gänget in tillbaka i Härjedalshubbens mysiga lokaler, käkade pizza tillsammans och fick höra Gisela berätta om sin utbildning på gymnasiet i Sveg på industriprogrammet, hur hon trivdes otroligt bra i gänget på Steelex och att hon rekommenderade tjejerna att gå sin egen väg. Inte göra som alla andra, utan verkligen fundera på: vad är jag bra på? Vad tycker jag om? Vad vill jag göra? För möjligheterna är oändliga! Det är bara en själv som kan sätta gränser


Tjejerna summerade dagen att fler företag borde bjuda in till liknande dagar. Visa att man finns och vad man kan arbeta med hos dem.

Även om ungdomarna åker iväg ett par år för utbildning och liknande så vill vi ju skicka med dem vad det finns för arbeten och möjligheter i Härjedalen så dom kommer "hem" igen!


Vill du som företag göra liknande event, kontakta Studie och yrkesvägledaren Madeleine Edvards eller så funkar de även bra med Olivia Söderlund, som kan hjälps till att knyta ihop det hela.


Å till grabbarna på Sonfjällsskolans högstadie: snart är det er tur att få en inbjudan till en grabbdag! Håll utkik!


Text & bild: Hedeinfo

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page