top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Idag är det samernas nationaldag



Idag är det 6 februari och då firar vi samernas nationaldag. Här i Härjedalen har vi flera samebyar där många aktivt livnär sig på renskötsel och sameslöjd. Detta är något som är mycket viktigt för de bevarar kulturarvet och skapar mervärde för våra turister genom sina fantastiska hantverk inom både mat och slöjd bland annat.


Just nu pågår en utställning om samer på Sonfjället natur och kultur / Hede turistinformation. Passa på att besöka den!

"Den 6 februari är det Samernas nationaldag. Den firas över hela Sápmi. Det första firandet skedde i samband med inledandet av FN:s internationella urbefolkningsår 1993 i Jokkmokk.

Det var 1992 på Samerådets 15:e Samekonferens i Helsingfors som det beslutades att firandet av samernas gemensamma nationaldag ska ske den 6 februari. Datumet, den 6 februari, valdes för att hedra minnet av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim den 6 februari 1917. Landsmötet i Trondheim samlade för första gången samer från norr till söder över nationsgränserna för att diskutera och belysa gemensamma frågor. Mötet samlande över hundra personer. Många var kvinnor. Elsa Laula Renberg från Tärnaby var en av initiativtagarna till mötet. Läs mer om Elsa Laula Den samiska flaggan är gemensam för alla samer. Den godkändes den 15 augusti 1986 av Samerådets 13:e Samekonferens i Åre. Flaggan är formgiven av Astrid Båhl från Skibotn i Troms i Norge. Cirkeln är en symbol för både solen och månen. Solringen är röd och månringen är blå. Flaggans färger, röd, blå, grön och gul kommer från den traditionella samiska dräkten. Sámi soga lávlla antogs samtidigt som officiell samisk nationalsång. Texten är skriven 1906 av sjösamen Isak Saba (1875-1921) som var född i nordnorska Nesseby. Isak Saba var den första same som valdes in i norska Stortinget. Melodin är komponerad av Arne Sörlie. Texten speglar den tid som den kom till. "under, en tid som var starkt präglad av nationalromantik.

bottom of page