top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Kevin i SM - funktionell fitness


Hedeifo bad Kevin Dahlberg, som bor i Hede att berätta om förra helgens SM-tävling som han deltog i:


"I maj stod det klart att jag lyckats kvala in till SM i funktionell fitness. En sport som är på frammarsch och som har rötterna i crossfit. Skillnaden mellan dessa sporter är att i funktionell fitness testas man som atlet i sex olika moment/grenar vilka förekommer inom crossfit också dock inte obligatoriskt med alla moment/grenar på en sådan tävling. För mer info om funktionell fitness besöker ni www.swe3f.se. Förra helgen var det så dags för min första riktiga tävling, SM i funktionell fitness. Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig. Min förhoppning var att klättra ett antal placeringar då jag kvalade in som sista atlet. Som nybliven förälder har det varit ett pussel med att få ihop träning och den mest viktiga; återhämtningen mellan passen. Som tur är har familj och vänner ställt upp med barnvaktande de gånger vår dotter inte följt på gymmet, något som hon tycker om som tur är. Under veckorna inför kändes kroppen stark och jag hade ändå förhoppningar på att lyckas med min plan om en klättring i resultatlistan.

Dag 1: Efter en tidig frukost på hotellet i Linköping rullade bilen mot Crossfit Highways lokaler i Linköping. Kl 07.15 var det genomgång av helgens tester innan uppvärmningen inför första testet, Endurance. Tester bestod av 50 burpees + 200 Double unders (hopprep med dubbelsnurr) + 100 calorier roddmaskin + 2,5 km löpning. Detta skulle man göra inom 35 min. Jag kände mig trygg i denna konditionsdel bortsett från hopprepet. Jag var först klar med mina burpees sen tappade jag på hopprepet som väntat. På roddmaskinen är jag stark och tog in på de som passerat mig i hopprepen. Under löpningen var mitt mål att hålla ett bra tempo runt hela slingan. Jag tog snabbt ikapp ett par atleter och satte fokuset på att ta ikapp nästa atlet som jag såg ca 400 meter framför mig. Med ca 500 meter kvar var jag ikapp denne också, ovetandes om vart jag låg placeringsmässigt. Med ca 200 meter kvar kom dock den jag nyss passerat i en jätte spurt och drar om mig precis innan målgång och jag går i mål som trea i heatet och det räckte till en tjugonde placering totalt av de 29 startande. Helt klart godkänt med tanke på mina bristande hopprepskunskaper.

Test två var ”Strength”, styrka. I detta moment skulle man göra en Squat Snatch + en Hang Squat Snatch. Ryck från golvet där man måste ner under 90 graders böj. Därefter släppa stången till knäna, alltså inte släpp den, och därifrån ett ryck igen ner i en böj under 90 grader. Detta var ett moment jag inte hade så stora förväntningar på då jag inte hade gjort tunga ryck på ett tag. Testet började med 80 kg sen gick man vidare i en ”stege” enligt följande: 80-90-95-100-105....130 kg. För varje vikt hade man 50 sekunder på sig att genomföra lyften. Misslyckades man fick man gå vidare till nästa vikt och genomföra så många frontsquats, benböj med stången på bröstet, inom 50 sek. Jag lyckades rycka 100 kg och då jag inte klarade 105 fick jag göra frontsquats på 110 kg. Det blev 7 böjar och det räckte till en tolfteplats i detta test. Supernöjd och klättrade till 16:e totalt i resultatlistan.

Det sista som hände i styrketestet var att jag satsade mot ett åttonde lyft men i frivändningen slarvade jag och kom inte runt med armarna vilket resulterade i knä mot arm och handleden fick ta hela tyngden. Smärtan kom direkt en som tur var lyckades jag hoppa bakåt och undvika handledsbrott men töjda ledband och ömhet. Dagens sista test var ”Skills”, skicklighet och i dessa tester är det ofta gymnastiska inslag. I detta fall var det både moment i räcke och handgång, delvis över hinder. För mer info och detta test kan man besöka Swe3f.se då det var ett rätt omfattande test. Här visste jag att jag skulle få det kämpigt då handgång är något jag nyss lärt mig, dock lite vingligt ännu. Att dessutom göra det över viktplattor i testets sista två delar skulle bli en riktig utmaning. Hade gjort det på träning en gång tidigare veckan innan SM utan framgång. Målet var att ge mitt allt utifrån mina förutsättningar men jag stötte på rejäl patrull när jag kom till handgången över viktplattorna. När testets tid gick ut kom jag inte ens halvvägs och placerade mig på en 25:e plats. Total placering efter dag ett var en 22:a plats. Nöjd med helheten ändå. Dag 2: Efter en natt med lite sömn och rejäl smärta i höger handled och axel som fick ta smällen i styrketestet var jag inte på mitt bästa mode. Det kändes som musten hade gått ur mig. Smärtan i axeln var värst och jag var orolig för hur jag skulle kunna ta mig an test 4, ”Bodyweight”. Bodyweight innebär att man arbetar med sin egen kropp under hela testet. Typiskt nog var handstående pressar ett moment och jag som inte ens kunde sträcka ut höger arm och böja handleden. Som tur var hade en medtävlande lite Naproxen så inför uppvärmningen fick det bli två sådana för att ta bort smärtan. Test 4 innehöll: 3 varv av: 2 repklättringar (4,5 m per gång) 10 handstående pressar 20 benböj Därefter 3 varv av: 2 repklättringar utan bensupport 10 strikta handpressar 20 alternerande benböj på ett ben. Då handstående som sagt inte är min starka sida blev det en kamp mot mig själv. Det tog stopp under första varvet av repklättringarna utan bensupport. Resultatet blev skinnflådda fingrar och en sista plats. Därmed tappade jag till 26:e plats. Smärtan i handled och axeln avtog lagom till test 5. Test 5 var i något som kallas ”Mixed modality” vilket innebär en blandning av alla moment. Här skulle man göra tre varv. Varje varv bestod av 24 Wall balls + 6 ring muscle ups (sök på youtube 😅) + 19 boxjump over. Efter man gjort dessa skulle man under första varvet göra så många hang clean & jerk med kettlebells som möjligt. Varv två var det hang snatch med samma kettlebells och varv tre så kallade thrusters. Vikten på kettlebellsen var 24 kg styck. Tiden för varje varv var 3 min och med 1 min vila emellan, riktigt svettigt med andra ord. Här gick det inte riktigt enligt plan. Jag tappade i ring muscle ups som jag nyss lärt mig genomföra. Huvudet ville mer men det tog stopp tyvärr. 28 plats blev det och jag låg kvar på 26:e plats inför sista testet. Test 6, det sista kraftprovet i grenen ”Power”. Här skulle man inom tre minuter genomföra följande. 30 calorier Echo Bike + 6 clean & jerk med 75 kg + gå med en 80 kg tung D-boll i 4 x 7,5 meter. Jag startade starkt och var klar först med cykeln i mitt heat. Jag tappade lite i efterföljande clean & jerk men kom i mål tillslut på tiden 2.06,4, med marginal inom tidsramen. Detta tog mig till en 20:e plats i grenen och jag behöll min 26:e placering. Målet uppnåddes att klättra ett par placeringar. Jag är otroligt nöjd med min insats då det var min första tävling. Jag vet vad jag ska träna på och ser att det inte alls är långt till de bästa trots att jag enbart tränat i knappt två år med denna sport. Mycket erfarenhet och ny energi tar jag med mig och siktar på att förbättra mig på nästa års SM som jag siktar på att kvala mig in till. Finns många att tacka som stöttat under resan till SM. Dels familj och vänner som barnvaktat när jag tränat, Balder Nääs som tränat med mig under sommaren, min tränare Jaime Contreras Tittonen i Falun och inte minst Kajsa som är anledningen till att jag ens började med denna sport och supportar mig i vått och torrt. " Text: Kevin Dahlberg

Foto: Kajsa Thunell Stort Grattis Kevin till en väl genomförd tävling! Det var spännande att kunna följa det hela via länk! Du hade en egen supporterklubb som hejade på här hemifrån Hede! //Hedeinfo

Kommentarer


bottom of page