Old Rasmus

Jag är med 100 och några till procent och med hela mitt pacemakerstyrda hjärta FÖR turismen, som alla som känner mig säkert vet. Men - - - , tro det eller ej, med vissa begränsningar. Turismen är för vissa länder och dess invånare absolut livsnödvändigt. Även Sverige är ett land för vilket turism har stor betydelse. 2018 fanns det 172 000 människor i Sverige som hade anställning inom turismen. Det året uppmättes 65 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar, därtill kommer alla som övernattade privat. Omsättningen det året var 337 miljarder, och turism ”växer så det knakar”! När jag 1983 i offentliga sammanhang och i media talade om att ”Sverige är exotisk” pekade man med fingret mot pannan och skrattade. Men – jag hade rätt” och idag skrattar LILLA JAG!


Vad har nu allt detta att göra med de ”begränsningar” som inledningsvis nämnts? Jo, turism har olika facetter, precis som en slipad diamant. En av dessa är souvenirer, där den årliga omsättningen på miljarder ger ett ljuvligt klirr i kassan, så till vida att t.o.m. skattemasen numera fått upp ögonen och intresserar sig för den kosingen. Souvenirer kan ta sig olika och t.o.m. helt galna former. Som t.ex. älgskit som jag lyckades sälja tusentals burkar av och som fått världens media i gungning. En annan facett är jakten på ovanliga souvenirer, som kan urarta och gå lite för långt, som t.ex. renhorn och noshörningars horn för högst tvivelaktigt bruk, som afrodisiakum. Därtill kommer samlare som in sin samlingsiver kan gå hur långt som helst. Det kan t.o.m. vara ägg från vilda fåglar som är ”big business” för miljarder. Det finns inga som helst begränsningar och vi måste ständigt vara på vakt!


Det som jag vill åstadkomma med detta inlägg är dock följande: Turister i all ära, men en stor del av turismen är souvenirer och det bör man aldrig glömma.


Old Rasmus har tyvärr ett enormt souvenirv