top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Ormarna vaknar sakteliga


Ormarna trivs i vårsolen och snart börjar det bli den tid på året då allra flest hundar och katter blir ormbitna. På distriktsveterinärernas sida finns denna text att läsa och som jag tycker är en bra påminnelse för oss alla:


Nu är huggormarna i Härjedalen på gång att vaknat. Och när det periodvis blir kallare kan de bli seg och inte så snabb att ta sig undan, vilket kan göra att de inte hinner fly undan för hundar och katter. Det är dock betydligt vanligare att hundar blir ormbitna än katter. Ge akt på vad era hundar pysslar med ute i naturen.


Många ringer och efterfrågar kortisontabletter att ha med sig och ge vid ormbett. Stora studier på senare tid har dock visat att kortison inte bör ges i akutskedet vid ormbett. I vissa lägen kan det till och med förvärra förloppet. Blir hunden/katten kraftigt biten och får mycket ormgift i sig, får de ofta ett kraftigt blodtrycksfall, och kortison kan i värsta fall förstärka detta blodtrycksfall. Sveriges Veterinärmedicinska Sällskap anger numer därför i sin norm, att kortison inte bör ges akut i fält till ormbitna husdjur. Ibland ges kortison av veterinär på klinik, när man har djuret på dropp och därmed motverkar blodtrycksfall.


Vid ormbett skall hunden lugnas ner och hållas så stilla som möjligt. Bär gärna hunden. Ju mer hunden rör sig, desto mer sprider sig ormgiftet i kroppen. Kontakta veterinär snarast. Om det svullnar kring bettet är det ett tecken på att ormen har sprutat in gift, och hunden behöver då ofta snabb veterinärvård. Det är farligare med bett ute i benen än på kroppen eller huvudet. På kliniken ger vi ofta dropp för att hålla blodtryck uppe och säkerställa blodcirkulation till vitala organ. Vi ger ofta opiater som smärtlindring. Och i vissa fall som sagt kortison. Blir hunden riktigt dålig kan den behöva få antiserum. Men det finns enbart på större djursjukhus och är en dyr behandling. Men det är mycket effektivt att motverka giftets effekter. Uppskattningsvis 1 av 10 hundar som blir ormbitna blir så påverkade att de behöver få antiserum. Efter ett ormbett skall hunden ha strikt vila i 14 dagar. Därefter tar man ofta ett blodprov för att kontrollera att inte njurar och lever tagit stryk av giftet.


Kom ihåg:

  • snoken har oftast gula fläckar bakom ögonen, det skiljer den från huggormar.

  • Huggormar kan vara svarta eller bruna med zick-zackmönster på ryggen.

  • Men även snokar kan vara svarta.

Text & bild: Lånad från Distriktsveterinärerna i Hedes facebook.

Senaste inlägg

Visa alla

Vårfest i Hede 8 maj!

Onsdag den 8 maj kommer det bli vårfest I Hede igen. Håll utkik efter kommande annonser. Butikerna har öppet till 20 och har finfina erbjudanden i butikerna! Handlare! Skicka gärna in era annonsunderl

bottom of page