top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Peder Persson Produktion

Skriven av Hedeinfo 11 mars 2019


(Texten och bilden är lånad från PPP:s hemsida)

Företagets huvudsakliga syssla är att producera original till trycksaker eller andra grafiska layouter. Bland uppdragsgivarna återfinns Hede Företagargrupp (turistinformation), Hede Hembygdsförening, Restaurang Vålkojan, Härjedalens Träförädling AB, Långåfisket, etc etc. Det har handlat om både logotyper, broschyrer, visitkort samt övriga reklamprodukter. Det kan även handla om bearbetning av skrivna verk, t.ex. litteratur. För själva tryckningen anlitas oftast Linderoths Tryckeri i Vingåker, som kan hålla låga priser och snabba leveranser.


Dessutom produceras grafik i form av Skylines, en fiktiv skyline av ett mindre samhälle med reella detaljrika byggnader och övrigt. Relationer och placeringar är Ej reella, men en huvudsaklig placering utifrån en fiktiv punkt. De första exemplaren, som har hämtats i Dalarna, har mottagits väl och en fortsättning följer allt eftersom.


Förutom musikproduktion finns även ett bokförlag i företaget, HLT (Härjedalens Litteratur & Text).


Förutom tre egna utgivningar; FödselfestBrudkronan och Bit för bit, har Peder Persson medverkat på ett antal andra produktioner. "Musik Nåla-Åa" är titeln på fem samlingsskivor som spelades in i Studio Nåla-Åa under åren 1997-2001. Peder medverkar i olika konstellationer med egna låtar på fyra av utgivningarna. 1997 med "Krymplings", Min allra bästa vän och Färger som fanns förr (även med på cd'n Bit för bit med ny text i Kärlekens turné), och som soloartist, Homage åt Hede. 1998 med "Sluring", I vinden från Sör-Tröndelag (även med på Bit för bit), och som soloartist, Färgglad kärleksvisa. 1999 med "Sluring", En ängel i min famn(även med på Bit för bit). 2000, som var en hyllningsskiva till bröderna Ljusberg, med "Sluring", I vackra Härjedalen (Text: Ewert & Arne Ljusberg). 2001 som soloartist, Julnattsmöte

Han har skrivit två s.k. SM-låtar i samband med SM-tävlingar i Hede. Backhoppning 1997 Vi flyger utoch skidskytte 2006 Bom bom bom. På Radio Härjedalens samlingsskiva finns han representerad med sitt nya band med låten Heile livet (Terje Tysland). Av boken "...ô rök stig från störröse"(svenska visor och psalmer översatta till vemdalsmål av Göran Mann) gjordes en skivinspelning med alla låtar där Peder framför titelspåret och No tändâs jös i âllä hus. Peder har också medverkat som producent på Grupo Tempo's "São Tomé" och Ewert Ljusberg's "Ljusbergs väg". Till den nystartade Tydalsfestivalen skrevs en festivalsång Bygda der vi bor, där Peder stod som kompositör.


Peder står också som textförfattare till den officiella pridelåten för Härjedalen Pride, Vår tid nu.

Den låt som Peder slog igenom i Norge, och som också har fått ge namn åt webshopen, är Öst-Trönder. Det är en beskrivning av det nära samarbete som alltid funnits länderna emellan, vare sig det är t.ex. livsmedelshandel eller nöjen. Den är även till viss del självupplevd eftersom Peder ju faktiskt är halv norsk.


Men den största framgången Peder rönte musikaliskt var dock med en översättning av Leonard Cohens Hallelujah till härjedalsk dialekt. Då handlar den om en synnerligen halvlyckad älgjakt i de härjedalska skogarna, Halve kua. Den är den mest spelade av hans låtar på Youtube. Dock kan den inte tryckas på CD pga rättighetsfrågor.

Comments


bottom of page