top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Renjakt

Skriven av Hans Mårtensson 30 september 2018

Hösten är här och för många av oss jägare - den efterlängtade jakten! Jag har som en av få Sonfjällsbygdare som fått fällningstillåtelse på ren, dock gällande uppe på Svalbard. Jakten föregår mellan 15 augusti - 20 september. Det ansöks under sommaren vilket/vilka djur man önskar fälla, samt vilket område man önskar jaga i. Priset för jakten är 300 kr för stort djur och 100 kr för kalv.

Avstånden på Svalbard är stora och jaktområdena når man antingen med båt eller genom att gå. Reindalen - där jag ska jaga, nås med flyg från Longyearbyen till Sveagruvan och sen får man gå ca en mil in till gränsen för jaktområdet. Jag brukar även låna en stuga inne i området och tar det då som en helgtur. Men det är ganska tungt att gå tillbaka, med säcken lastad med en hel ren, samt annan utrustning.

Svalbardren är en underart av arten ren som bara finns i området vid Svalbard. Tillsammans med Fjällren, är det den enda renarten som finns naturligt i Norge Svalbardrenen är i dag isolerad från all annan ren. Svalbardrenen skiljer seg från andra underarter på många sätt, bland annat genom att vara fysisk ganska liten och genom att ha ett förhållandevis kort och runt huvud. Svalbardrenen lever också i små familjegrupper snarare än i större flockar.

Bockarna blir omkring 160 cm i kroppslängd och väger normalt ca. 60–90 kg (vinter/sommar). Vajorna (honorna) blir omkring 150 cm i kroppslängd och väger vanligtvis ca. 40–70 kg (vinter/sommar). Bilden är från en lyckad jakt i Reindalen.

Comments


bottom of page