top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Skoslitare

En del av mina barndoms-, ungdoms- och pensionärsår har jag bott i Hede och räknar mig därför som "Halvheare". Efter flytten till Sveg för 10 år sedan brukar jag då och då knappa in mig på Hedeinfo och se vad som händer i byn. Vill nu berätta om något som hände åren 1943-1948. Finska staten krävde att jag och andra skolpliktiga krigsbarn skulle återvända till hemlandet när kriget var i "lugnare" faser. Vad som menades med det lugnet förstår jag inte än idag, för fiendeplan, bombningar, tjutande sirener, skyddsrumsvistelser, krigsfångar, marscherande soldater, brist på allt som gör ett normalt liv möjligt var inte precis lugnt. 

Till mig sändes paket från Bäcks på Änge och innehållet var skiftande, men skorna har en historia för sig. De var tvungna att vara slitna och i Hede småskola fanns då "skoslitare". Ida Bäck, en av mina tanter, bad nämligen sina skolbarn att gå in skor så att de såg slitna ut i tullens granskande ögon. Därför till Er alla som är födda år 1936 och 1938 och som agerade "skoslitare"  ETT STORT TACK !

Skolkort hösten 1948 med läraren Arne Bylund. Maide Hedström, Lilly Larsson, Tage Vestling, Härje Nordkvist, Elof Pettersson, Evert Pettersson, Stig Mattsson, Alvar Hansson, Alvar Mattsson, Ivan Lunnhed, Evert Nääs, Bertil Persson, Stig Eriksson, Eivor Håkansson och Zaida Hansson.

Britt Mattsson, Inger Modin, Annikki Aheinen, Maj-Britt Hansson, Lilian Engström, Märta Mattsson, Maj-Gun Svedlund och Ingrid Hedin.

Stig Karlsson, Olle Nääs, Herbert Larsson, Enar Grubb, Pentti Hillbom och Evert Backman.


Text och foto: Annikki Andersson

コメント


bottom of page