top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Sonfjällsbygdens första elmontör

Skriven av Rosita Persson 22 november 2018


Texten har jag fått av Ove Svedlund.

Johan Svedlund 1879-1964 var Hede/Hedevikens första elmontör. På kraftstationen uppe på åsen huserade han. Här fick han sitta och passa under kalla vintrar, för att inte Hedeborna skulle bli utan ström. För om det som inte fick hända, ändå hände, då blev det mörkt i byn. Under sina 27 vintrar vid kraftverket, blev det inte mer än två till tre julkvällar hemma hos familjen.

På kraftstationen snickrade han våra möbler och inredning till huset. I vårt hem fanns knappt en köpt "pryl". Dessutom lagade han skor, klockor, elektriska apparater m.m. till byborna. Ja det finns hur mycket som helst att säga om Johan Svedlund.

Bilden till höger visar ett av hans praktexemplar, en skänk som han höll på med i ca 7 år. var och en förstår säkert vilket tålamodsprövande arbete som ligger bakom. Det var mycket arbete med kniven. han tillverkade också en Moraklocka och en bokhylla i samma stil.

Vid 77-års ålder fick han idén att göra en stol till alla 11 barnen. Alla 11 stolar blev klara och själv blev han 85 år gammal. Bilden till vänster visar Moraklockan och stolen han gjorde till alla barnen. Med på bilden är även jag, sonen Ove, 84 år som bor i Minneberg, Bromma.

Johan Svedlund är värd att minnas för Hedeborna för allt arbete han lade ner för att bygden skulle ha ström och alla "sparkturer" han fick göra utefter ledningarna ....

Comentarios


bottom of page