top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Studieresa till Kambodja

Skriven av Lovisa Kvarnström 13 mars 2019

Resan började den 21 Februari när vi sistaårselever på Räddningsgymnasiet reste till Kambodja på en studieresa.

Det började i huvudstaden Phnom Penh där vi besökte S21 och Killing Fields som är ett museum skapat i de byggnader/områden som användes för tortyr och avrättning under folkmordet. Efter tre dagar där åkte vi vidare mot landsbygdssamhället Mondulkiri.

Där gick vi en 2 mils vandring genom olika delar av djungeln och såg hur den användes beroende på ändamål samt lyssnade på guiden som berättade hur det skiljer sig mellan torrperioden och regnperioden. Natten spenderades i hängmattor/ hammockar under bar himmel.

Dagen efter besökte vi mondulkiri project som jobbar för att bevara den djungel och skog som finns kvar samt stödja lokalbefolkningen som finns i närområdet, dessutom så arbetar de för att bevara de asiatiska elefanterna. Dagen bestod därför av att hälsa på elefanterna samt bada med dem. Under dessa dagar fick vi även ta del av den traditionsenliga maten.

Efter dessa dagar for vi vidare till Kratie för att paddla kajak på Mekongfloden och kolla på de utrotningshotade sötvattensdelfinerna i solnedgången, detta i syfte att studera vattenkvalitén och problemet med tillgång till rent vatten. Dagen efter spenderades på en lokal skola där vi fick följa undervisningen en förmiddag.

Efter Kratie väntade Siem Reap där vi besökte tempelstaden Angkor Wat, NPAs träningscenter för minsökningshundar. (Minor är ett stort problem sedan krigstiden som inte var för allt så länge sedan). Siem Reap avslutades med ett besök på Free to shine som arbetar förebyggande mot trafficking främst för kvinnor.

Resan fortsatte sedan till Sihanoukville för att ta båten över till semesterveckan på ön Koh Rong. Dagarna där bestod mest av sol och bad men även lite snorkling och båtturer hann vi med.

Nu i skrivande stund sitter vi på bussen påväg från ön tillbaka till Phnom Penh för ett sista studiebesök hos FNs nya projekt som innebär att utbilda och arbeta förebyggande mot naturkatastrofer, främst tsunamis och översvämningar. Den 14 Mars börjar resan hemåt och vi är beräknade att vara tillbaka på Sandö ca. 20.00 på fredag.

Denna resa är något man gör sista året på Rägy för att få kunskap till vår kurs nationell krishantering samt att få en resa för livet. Resan är något vi finansierat själva genom att samla in pengar redan från första terminen samt med hjälp av stöd från kommunen.

Vill ni se mer av våran resa finns det fler bilder samt mer detaljerad beskrivning av de olika studiebesöken på våran instagram @ragy.16 och för mer information om skolan i sig: www.ragy.se eller @ragy på Instagram.

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page