top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Sveriges nationaldag 2020


Idag firar vi Sveriges nationaldag och det brukar vi göra tillsammans i Sonfjällsbygden. Till exempel brukar många passa på att besöka Hede Hembygdsgård, där föreningen brukar arrangera ett fint firande med flaggor, musikunderhållning, gott fika och sedan brukar Härjedalens kommun passa på att välkomna alla nya små härjedalingar till världen samt alla som har fått ett svenskt medborgarskap. Men i år är det inte som vanligt. Hembygdsgårdarna runtomkring i kommunen har varit tvungna att ställa in sina arrangemang. Därför har även kommunen fått tänka nytt och firat de nyfödda genom inbjudan att hämta ut ett smycke till barnet på kommunkontoret i Hede och de nya svenskarna genom att skicka hem ett brev med diplom och pins. En uppskattad gest.


I Hede kommer familjen Hassan som även i år arrenderer caféet på Hede Hembygdgård slå upp portarna för säsongen idag, så man kan passa på att ta en fika och köpa den nytryckta upplagan av bygdeboken som kommer säljas på området mellan kl 11-13. Nyhet för i år är att det stora tältet kommer stå uppställt invid cafédelen hela sommaren för att vi ska kunna sprida ut oss och fika utomhus, oavsett väder.


Länsstyrelsen och de åtta kommuner som finns i Jämtlands län, bland annat Härjedalen tycker att Sveriges nationaldag är en viktig dag att fira. Även om det i år blir på ett helt nytt vis, mot för det vi är vana vid på grund av covid-19/corona. De flesta arrangemang är som sagt var inställda och vi hoppas att man fortsätter att respektera de riktlinjer som finns för att hindra smittspridningen. Därför har de tillsammans gjort en film där de belyser vikten av att uppmärksamma 6 juni även när det är besvärliga tider i Sverige, vikten av att ställa upp för varandra och hjälpas åt är ovärderlig.


Jag passar på att önska er alla en trevlig nationaldag! Vädret ser inte så sovande ut i Sonfjällsbygden, men vi kan nog ha det trevligt ändå!

Film: Länsstyrelsen Jämtlands län

Foto & text: Hedeinfo

Comments


bottom of page