top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Vad har egentligen hänt?


Poliser, poliser, poliser. I Norrlands inland lyser de med sin frånvaro. De tappra konstaplarna som finns kvar ute i byarna har ett uppdrag som egentligen är ogenomförbart. I Härjedalen finns idag två, alltså två, poliser som fullt ut kan tjänstgöra i yttre tjänst. Det är då ganska självklart att de flesta anmälningar möts med svaret ”tyvärr det finns inga patruller att skicka”. Och skulle den polisen som svarar i telefon nånstans i Sverige skriva en anmälan blir ärendet i nio fall av tio nerlagt när väl en förundersökningsledare några dagar senare tar del av anmälan. Folket ute i byarna känner sig maktlösa och tycker att det mer eller mindre handlar om ett laglöst land där buset får härja fritt.

Alltså två poliser i hela Härjedalen, hur kunde det gå så. Från tjugo till två………..??? För några år sedan bestämde polismyndigheten att stationen i Hede skulle läggas ner. Tre anställda försvann. ”Den polisiära närvaron kanske till och med blir bättre i Hede då”, sa nån klyftig halvbas vid myndigheten när han förklarade nedläggningen… jojo, tjena.

Några år senare rustade man upp polisstationen i Funäsdalen för miljoner, med flotta kontor och godkända arrester. ”Det är lättare att rekrytera poliser till Funäsdalen jämfört med Sveg och Hede” påstod en annan halvbas…….jojo, tjena igen. Idag finns inte en ende polis i yttre tjänst i Funäsdalen. Och troligen har det aldrig suttit nån buse inlåst i den påkostade arresten heller.


Annat var det förr. Kommer att tänka på den mördarjakt som ägde rum maj 1986. En person sköts med ett gevär uppe i Bruksvallarna. Gärningsmannen beställde taxi och med geväret inlindad i en matta hoppade han in i taxibilen. Kör söderut! Men det dröjde inte länge innan han började svamla nåt om att han just skjutit nån. När han sedan plockade fram det laddade geväret och hotade den stackars taxichauffören blev situationen om möjligt än mer allvarlig. I Tännäs ville han stanna. Daskade en stor sten i framrutan på taxin, slet upp ytterdörren på närmaste hus och tvingade till sig bilnycklarna från ett par som väcktes abrupt på morgonkvisten. Gärningsmannen tog geväret med sig och drog iväg söderut med en rivstart.


Det var då taxichauffören hade möjlighet att kontakta polisen. Vakthavande i Sveg tog emot samtalet. Mördarjakten drog igång på allvar och garanterat på ett snabbare och bättre sätt än den nationella insatsstyrkan skulle fixa idag. Det var tidig söndagsmorgon, visserligen var det bara en patrull i tjänst i Härjedalen men huxflux var det över tio konstaplar som sattes på uppdraget att fånga in den flyende mannen. Han tvingade till sig en annan bil i Långå, när han väl kom till Linsell blev några kyrkobesökare av med sin vita Opel. Den Opeln blev den sista bilen som mördaren skulle få köra på väldigt länge.


Härjedalspolisen hade koll på honom och mellan Linsell och Sveg lade de ut en spikmatta. Ett lyckat drag. En punktering på höger fram gjorde Opeln okörbar och den något irriterade gärningsmannen kunde gripas. Att sedan polisen själva lyckades köra över spikmattan med tre punkteringar som följd är en helt annan sak.


Det man undrar över, hur skulle polisen hanterat samma sak idag. En bevisligen livsfarlig man som drar iväg söderut med ett laddat gevär?Vi är ungefär lika många i Härjedalen då som nu. Trafiken har ökat rejält och även antalet turistande gäster. Buset har absolut inte minskat, men kanske ändrat karaktär. Och polisen har ingen patrull att skicka till utsatta medborgare.


Text och foto: Håkan Persson som jag fått låna från hans Facebook:

Comments


bottom of page