top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Varma dagar lockar till bad!


Vilken start på sommaren! Tänkte tipsa om ett par olika ställen, både badplatser och andra vatten där man kan ta sig ett dopp i vårt område, för svalka oss, det kan vi behöva!


Stortjärn i Långå

Stortjärn eller Stortjônna ligger i Långå, ca 13 km från Hede. En riktigt fin badplats med bryggor och hopptorn. Kör in i byn Långå, och följ skyltarna som pekar av ner till vänster till Stortjärn. Sväng höger nästan direkt och parkera på parkeringen. Vid badet finns omklädningsrum och utedass. Här finns en liten lekpark och möjligheter att grilla. Intill ligger en tennisbana med, så ta med racket! Allt för en heldag på playan. Det är Långå IF som sköter om badet helt ideellt och tar tacksamt emot ett litet frivilligt bidrag för att klara driften. Föreningen har bankgiro: 5974-7295 eller swish: 0730-934578 (Konrad Ljungberg) Märk: badet.


Mittåfallet

Vill man ha ett lite mer annorlunda bad, kanske en lite mer utmaning, fortsätter man istället vägen som går genom Långå och där byn tar slut delar sig vägen i två. Välj då den högra vägen och fortsätt 8 km på grusvägen. På vänster sida kommer då en skylt som lyder "Mittåfallet". Här parkerar ni. Sedan går ni ner längs någon av stugarna, beroende på om ni vill vara ovanför eller nedanför fallet. Kom ihåg att stenblocken är ganska hala när ni ska kliva ner i vattnet. Medtag lite fika och nått att sitta på!


Ortholmen

På vägen mellan Hede och Sveg, kanske en mil efter Hedeviken ligger Ortholmen. Det kan vara lite knixigt att hitta hit, men strax före skylten ortholem går det en avstickare ner till höger. Eller om man väljer att parkera på parkeringsfickan som finns lite längre fram efter riksväg 84 och sedan gå den korta biten ner mot vattnet. Det är Ljusnan vatten och här finns lockande sandstränder! Ta med en picknickfilt, fika, solkräm och sandleksaker!


Hedeviken

Precis vid Hedevikens Camping finns ett bad för allmänheten. Parkerar gör du utanför campingens område och går den sista biten in. Här finns bryggor och underbart härligt Ljusnanvatten att svalka sig i! Campingen ägs av en privatperson in som driver sin rörelse där. Nära till att köpa fika på Trosaviks slöjd & cafe!


Rändåfallet

Åker ni riksväg 84 (i riktning mot Funäsdalen) tar ni den andra avfarten in till byn Långå. Precis där man svänger in på grusvägen står en skylt om Rändåfallet. Följ stigen ca 1 km efter att ni har parkerat bilen och så kommer ni fram till fallet. Här är det många som passar på att svalka sig!


Halvfari

Ett par kilometer utanför Hede i riktning mot Funäsdalen tar ni av ner mot Halvfari motorstadion. Ni kommer fram till en parkeringsplats där ni kan parkera. Här finns en mysig vik in i Ljusnan och på stranden står det fikabord med tak. Det finns grillplatser och utedass.

Hede Camping

Ett dopp i Ljusnans vatten eller ett dopp i poolen? Ja båda möjligheterna finns på Hede Camping! Här finns utedusch, toaletter samt ett litet cafe med glass och fika. Alla är välkomna. Badbiljetter köpes i receptionen. Poolen är öppen alla dagar 10-19.När ni badar i sommar, se till att respektera de regler som finns, håll avstånd och om ni känner minsta lilla symptom, då stannar ni hemma! Kasta gärna en extra blick omkring dig innan du får hem från det stället du besöker, så att både saker och skräp hamnar där de ska. Vi hjälps åt att hålla koll på varandra så att ingen olycka händer i sommar i våra vatten.


Simma lugnt!


Text & bild: Hedeinfo

Comments


bottom of page