top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Vi vill bli fler kompisar på Kongron!


Höstkvällen är otroligt vacker, färgerna sprakar på den lummiga gården. Grinden öppnas och in springer ett gäng barn. I förbifarten ropar dom "hej fröken" till en av kvinnorna som står bredvid mig innan dom rusar bort till en av alla gungorna som finns på den härliga gården.

Tanken "Här trivs dom!" hinner flyga förbi i mitt huvud och jag ler.

Jag är på den kooperativa förskolan Kongron i Hede och det är föräldrarna till barnen och pedagogerna som har bjudit in mig denna kväll.

-Vi vill bli fler kompisar här på Kongron! förklarar en av föräldrarna. I våras var det en sån stor grupp 6-åringar som slutade och som nu i höst har börjat på den intilliggande Sonfjällsskolan som är en F-9 skola. Förskolans placering är optimal, närheten till hembygdsgården, skogen, biblioteket, centrum, Ljusnan och så vidare gör att det är lätt att vara spontan och hitta på saker.


I runda slängar brukar det vara runt 18 barn totalt på Kongron och 5 pedagoger. Dessutom har förskolan en egen kock anställd som lagar maten på plats, med lokala råvaror i ett nästan helt nyrenoverat kök. Det serveras ofta älg och fisk från Härjedalen, men det finns även vegetariskt på menyn. Bär och frukt är barnen själva med och skördar.

-Otroligt bra mat, säger en annan av föräldrarna och alla instämmer. Man behöver inte vara orolig att de inte har ätit, utan snarare om dom får i sig någon middag, skrattar hon.

Ute på gården finns både lekstuga, gungor av olika slag, flera mysiga fikabord, grillplats, gunghästar och klätterställning.

Vimplarna vajar i höstvinden och vid odlingskragarna kikar Barbamamma fram. De försöker ofta vara ute flera gånger varje dag, berättar en pedagog. Barnen som brukar sova, får göra det utomhus i sina egna vagnar. Tänk er, att ladda om batterierna under dagen med frisk fjälluft i lungorna!

Inomhus i det härliga stora huset är det målat i ljusa toner. Några större rum och flera mindre. Barngruppen är uppdelad i ålder under vissa aktiviteter men sedan tillsammans under andra. Det ger en trygghet att kunna vara med barn i andra åldrar. I lokalerna kan man se kreativiteten som finns i huset och vilka temaperioder som dom har just nu: till exempel vulkaner eller älgjakt.


Men en kooperativ förskola - vad är det egentligen? är det nog många som undrar.

De finns en gammal föreställningen om hur ett kooperativ ska vara, men det hänger kvar sedan 70-talet typ.

Förskolan idag drivs av en ekonomisk förening. 5 pedagoger samt kocken är anställda av föreningen och sköter det dagliga. Föräldrarnas åtagande gäller egentligen nästan bara städning och det blir väl ungefär en gång i månaden/familj som man får göra detta. Detta görs då kvällstid.

-Ett perfekt ställe även för oss vuxna att få nya kompisar, vi som har flyttat hit, inflikar en mamma.

En gång i månaden är det ett möte för föräldrarna där de tar vissa beslut, likt ett styrelsemöte. Sedan är det roligt om man kanske en gång per år hittar på något tillsammans med barngruppen och pedagogerna: discokväll, grilla korv hemma hos någon familj, hälsar på hos någon bonde eller vad man nu hittar på.


En fördel med Kongron är att det är ingen lång kötid. Alltså det behöver inte dröja flera månader innan man får en plats till sitt barn. Ibland dyker jobb och bostad upp snabbt och då kan frågan om barnomsorg ställa till det. Bra att veta är också att syskon har förtur.

Öppettider styrs utifrån familjernas behov och är flexibla inom rimliga gränser. Just nu är det mellan kl. 6.45-17 som behovet finns. Flexibiliteten finns även med i tänket till tiderna för 15 timmarsplatserna, då föräldrarna är hemma med mindre syskon. Sedan finns en stor förståelsen att man kan behöva barnomsorg om man t ex är ledig från sitt arbete för att uträtta ett ärende i Östersund. Då kan barnen få vara på förskolan ändå.

Något som är spännande att veta, är ju vad det kostar att ha barnen på Kongron. Riktlinjen är då i den ekonomiska föreningen att summan ska vara lägre än för den kommunala förskolan. Dessutom tillämpas även syskonrabatt.

Har du några frågor eller ansöka om plats, kontakta Claudia Decker, förskolechef på Kongrons kooperativa förskolan i Hede.

Tel: 0684-10642

kongron@hotmail.com

Kika gärna in på deras konto på Instagram föräldrakooperativetkongron

eller Facebook.


Och barnomsorg på Kongron, kan du som bor i andra byar också söka.

-Vi ligger så centralt i Härjedalen så kanske passerar du på väg till ditt jobb eller känner att det är okej att åka 20 min med bil från tex Vemdalen.

-Alla är varmt välkomna till Kongron!


(Konron= betyder spindeln på härjedalska)


Text och bilder: Olivia Hedeinfo


bottom of page