top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Vindkrafts tekniker

Skriven av Ismael Halvarsson 12 februari 2018

Har blivit ombedd att skriva lite om mitt jobb som servicetekniker inom Vindkraft av min kära kusin och måste väl passa på att göra det nu då innan jag slutar med det efter 5 år och 6 månader.

Det företag som jag jobbat för heter Enercon och är ett tyskt bolag i grunden. Vår servicestation ligger i Hede och idag är vi 6 personer anställda men det kommer att vara 4 kvar i vår. Vi sköter om 18 verk i närområdet och de som ligger närmast Hede är de 7 verk som står på Långåvålen. Sen har vi Rodovålen vid Vemhån, Stentjärnåsen uppe vid Lossen, samt 3 st som står mitt emot Skålan. I Jämtland står det även Enercon verk i Digerberget Rätan, vid Kommerberget i närheten av Persåsen, samt uppe i Hällingarna i närheten av Hammerdal. Annars finns Enercon nästan över hela världen.


De flesta av våra verk har 98 meter höga torn och har en diameter på rotorbladen på 82 meter och producerar 2 mw. Men 5 av verken på Långåvålen är kortare i torn och mindre diameter på bladen ca 70m men producerar 2 mw. Vi har även 3 av de största verken Enercon byggt hittills i Sverige och de har en diameter på 110m och producerar 3 mw.


Det vi gör är service av dessa vindkraftverk. Vi städar dem och ser till att allt fungerar bra, fyller fett till lagren på dem och torkar bort fett om det har läkt ut någonstans. Man tycker att ett vindkraftverk ser ju stort ut från backen men de är både rymliga och trånga på samma gång, svårt att förklara men på vissa ställen är det så man knappt tar sig förbi och på andra ställen är det gott om plats.  Inuti tornet finns det i våra verk en hiss som man kan åka nästan ända upp i. Det är även en stege vilken man sätter fast säkerhetsselen i när man klättrar upp. Vi har alltid sele på oss och vi tänker säkerhet hela tiden, det är nog det viktigaste i vårt arbete, att arbeta säkert och tänka ett steg före hela tiden.

Sen åker vi snöskoter till två av parkerna på vintern och man kan ju tycka att det är glamoröst att få åka skoter på arbetstid, men det är inte någon höjdare när det är -20 och blåser. Men det är samtidigt trevligt som tusan en fin vårdag i maj. En sak man gör ofta är att man fryser, det blåser och det spelar ingen roll hur mycket man klär sig så blåser vinden rakt igenom märg och ben. En sak vi gör när vi åker på jobbet är att vi ofta ser mycket djur. Vi har blivit stoppade av björn på våren en gång när vi åkte skoter upp på Långåvålen. Den var grinig som tusan och släppte inte förbi oss, utan vi fick leta oss en annan väg. Annars ser vi en väldig massa älg och renarna verkar också trivas runt våra vindkraftverk. Det är många gånger man kommit ut så brukar de ligga på fundamentet alldeles utanför dörren.


Lite länkar om man vill veta mer om Enercon: https://www.enercon.de/en/home/

Senaste inlägg

Visa alla

留言


bottom of page