top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Vinst i kocktävling för Långågrabben


Under måndagskvällen avgjordes Juniormedaljen 2.0 zero på Gasklockorna i Gävle. En tävling för gymnasieelever som går på restaurangprogrammet i Gävleborgs län. I startfältet fanns det även en Härjedaling, Mathias Söderlund från Långå som går andra året på Slottegymnasiets restaurangprogram i Ljusdal och han ställde upp tillsammans med sin klasskamrat Linus Sundlöf från Ljusdal. Tävlingen arrangeras av Matvärden och mycket går ut på att tänka närodlat, närproducerat och minimalt svinn (zero) i köket. Tävlingsdomarna tittar även mycket på strategi, planering, kommunikation, hygien och hur rent man jobbar. Grabbarna hade själva provat sig fram och komponerat ihop två valfria olika rätter som juryn fick prova. Samma dag arrangerades även Smakkampen, en tävling för Gävleborgs restaurangkockar.


En vegetarisk rätt: Ärtkroketter med het chilimajonnäs, som serverades med krasse och inlagd rödlök. Och den andra rätten med Härjedalskt älgkött: Smörstekt älgfile med 3 sorters marinerade betor, citronslungad broccoli samt en morots och apelsinsås. Mathias o Linus var mycket nöjda över deras insats under dagen. Nerverna fick de sedan hålla i schack ett tag till, för att de senare under eftermiddagen få meddelas om vilka tre som hade kommit till topp 3, och därmed inbjuden till Guldtjädergalan samma kväll. Korandet av vinnaren skedde sedan under kvällen. Juryns motivering var: "Väl avvägd meny, där maten smälte i munnen, såsen var himmelskt god. Kroketten, en av husmanskostens äldsta rätter, gjordes med bravur." Mathias och Linus tog hem vinsten och firade kvällen tillsammans med mingel bland krögare och restaurangkök. En oerhört bra chans att knyta nya kontakter med folk från branschen.



Senaste inlägg

Visa alla

Förskolans dag idag! Välkomna till Kongron!

Idag, torsdag 16 maj är det förskolans dag! 🥳 Vi på föräldrakooperativet kommer hålla öppet hus mellan 14-16, med olika Astrid Lindgren inspirerade aktiviteter. 🌸 Barn, pedagoger och vårdnadshavare

bottom of page