top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Agneta Pettersson


Skriven av Rosita Persson 10 mars 2012


Efter grundskolan i Hede bar det av till Östersund för 2,5 år textila studier. Agneta Pettersson hade tankar på att bli textillärare. Jag jobbade ca ett år på skolan i Hede, tänkte till och ”sadlade om” och började plugga El-teknik i stället. Jag fick en praktikplats på Vattenfalls vattenkraftstation i Midskog utanför Östersund. Där blev jag oerhört inspirerad av Elkraftbranschen och fortsatte på en internutbildning och flyttade till Hallsberg några mil söder om Örebro. Fast anställd och utbildning i 2,5 år – vilken drömförutsättning för en ung tjej på ett mansdominerat yrke med många möjligheter och förutfattade meningar. Jag jobbade som montör på transformatorstationen några år och ”klängde i ställverken” på 40-400 kV men blev snart erbjuden en plats på driftcentralen i Motala och började där 1988 samtidigt som jag flyttade ihop med Thomas, en av montörerna i Hallsberg.

Jag pendlade de 7 milen till Motala i många år och jobbade 3-skift i DC. Det blev senare dagtidstjänst med driftplanering, IT-samordning och projektledarjobb. Flera interna utbildningar och nya arbetsuppgifter under årens lopp har gett mej en personlig utveckling som man troligen bara har chans till i stora företag. 1992 föddes vår son Christian och samma år köpte vi Thomas föräldrahem Odensvi Gård i Hallsbergs kommun. På gården ägnar vi oss åt ardenneravel, odlar spannmål och hästfoder. Vi bedriver ett aktivt skogsbruk och tidigare hade vi också några amkor och höns för husbehov och vi jagar älg och rådjur.

Min arbetsplats i Motala blev flyttad till Linköping 2002 och det blev allt för lång resväg för mej. Med familj och djur där hemma bestämde jag mej att sluta på Vattenfall och startade ett eget företag i hästbranschen. Något år innan hade jag haft studieledig ett läsår för studier på Naturbruks-gymnasiet i Örebro. ”Skogsentreprenörs utbildning med hästkörarprofil”. Under 4 års tid jobbade jag med mina hästar på heltid. På vintern högg och körde jag mest i skogen. På somrarna hade jag ardenner-turridning på mina hästar. Lite upplevelse turism och andra udda uppdrag blev det också, bl.a. många bröllops körningar. Det var en underbar och hälsosam tid – att arbeta nära naturen och med hästar.2006 blev jag tipsad om ett arbete som verksamhetsområdeschef på Vattenfall i Motala vilket jag sökte och fick. Ett mycket inspirerande arbete och en riktigt stor utmaning på en distributions avd. med 45 ”gubbar”. Jag fick chansen till ytterligare utveckling, bl.a. kompletterade jag min teoretiska utbildning och plockade ut min allmänna elbehörighet. Jag stannade i nästan 2 år innan jag kände att jag ville vidare.

Kom då till det arbete jag har idag, som underhållsingenjör på Vattenfalls Servicebolag. Ett intressant jobb där jag tillsammans med några kollegor planerar underhållet på 130-0,4 kV nätet åt ägarbolaget. Vi ansvarar för olika delar av Sverige, och arbetar med olika kompetenser. Jag arbetar med 20-0,4kV och har bl.a. Bergslagen och Sydmälaren på min lott. Jag har därutöver kompetensansvarig för distribution vilket innebär att jag håller ihop de frågor som rör distributionsnätet specifikt, ekonomi, utveckling och arbetet på Sverigenivå. Jag arbetar även med utveckling av vårt underhållssystem som påverkar vårt arbetssätt. Det innebär att jag reser rätt mycket runt i Sverige. Mest i Svealand, till bl.a. Stockholm, Enköping, Uppsala men också till Norrland och Västsverige då och då. Jag trivs verkligen med mitt arbete i Elkraftbranschen. Jag har inte ångrat en dag att jag sadlade om tidigt i livet till ett tekniskt och för mej utvecklande yrke. Rekommenderas varmt till alla ungdomar för branschen kommer att ropa efter duktiga medarbetare framöver. För ett par år sedan flyttade jag ifrån Odensvi. Nu bor jag i ett eget litet hus, i en liten by 5 km därifrån som heter Östansjö. Det är min 17 åriga son Christian, som pluggar andra året på IT-gymnasiet i Örebro och min katt Dajm som bor hos mej. Jag har hästarna kvar på gården i Odensvi, och hästar är min stora hobby. Jag rider, kör och kör in unghästar så mycket jag bara hinner. Jag har 4 ardennerhästar varav ett hingstföl (till salu), 2 nordsvenska bruks och en korsning ardenner-ridponny. Inga föl på gång till 2010 tyvärr. Jag är också engagerad som suppl. i Avelsföreningen för den svenska ardennerhästens styrelse. Visst längtar jag till Hede då och då. Främst på vintern då jag vill åka till min stuga vid Särvfjället, umgås med mina föräldrar, syskon och vänner och åka skoter förståss! Till alla mina vänner och alla andra HEDEINFO läsare vill jag säga: -Vi ses säkert vid Orren eller kanske på Facebook. Till dess Ha det gott! agneta.pettersson@live.se

留言


bottom of page