top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Erica Amundsson


Skriven av Rosita Persson 4 mars 2012


Jag, Erica Amundsson, föddes 1982 och flyttade från Hede 1998 för att gå gymnasiet i Saltsjöbaden, Stockholm. Där fanns nämligen en naturvetenskaplig linje med inriktning mot astronomi och data, något som lockade väldigt mycket eftersom jag drömde om att bli astronaut, eller åtminstone stridspilot! Under gymnasietiden bodde jag inneboende hos en familj i Saltsjö-Duvnäs, pluggade, seglade och hade mycket kul (bl.a. på observatoriet) med nyfunna vänner - tågluffade t.ex. genom Europa för en solförmörkelses skull!  Det var för vackert för att beskrivas i ord – se en innan du dör! Kom också i kontakt med KTH – Kungliga Tekniska Högskolan – och sedan var valet enkelt – jag gick Farkostteknik med inriktning mot Flygteknik (även om jag vid det här laget insett att mina astronaut-planer var aningen högtflygande).

Under tiden bodde jag i Upplands-Väsby med min lillasyster som gick gymnasiet i Uppsala. KTH-tiden, 2001-2006, var också kul, här började man tycka att matte var intressant och användbart! Var också med i ett studentprojekt tillsammans med elever från Handelshögskolan som sträckte sig över ett år, 2004-2005 - det handlade om teknisk utveckling och entreprenörskap i Kina och är en upplevelse som gav mig otroligt mycket! Både att agera inom gruppens olika kompetenser, med företagsledningar, kinesisk industri och kinesiska studenter. Efter detta, 2006, fick jag göra mitt examensarbete på militära Saab Aerosystems i Linköping, på avdelningen för Aerodynamik och Flygmekanik. Att få höra och se JAS 39 Gripen starta varje dag - min lycka var gjord! Där fick jag sedan fast anställning, så nu har jag varit här i 3.5 år redan! Behöver jag säga att jag har trivts otroligt bra! Visst, det har varit jobbigt att veckopendla upp till Stockholm där jag haft min pojkvän, men mina arbetsuppgifter och min nischning har hållit mig kvar på Östgötaslätten. Sveriges flygindustri är tyvärr rätt samlad här i Linköping – tänk om de ändå kunde flytta upp lite av detta hem till Härjedalen! Har jobbat med CFD-analyser (Computational Fluid Dynamics = strömningsanalys mha. matematisk modellering), flyg- och vindtunnelprov och fått vara med och designa externaerodynamiken på Sveriges nya stridsflyg – både Gripen Demonstrator och kommande Gripen NG.

Nu gör jag dock mina sista dagar då jag efter sommaren skall jobba som flygteknik-konsult på en liten konsultfirma i Stockholm – den enda, Lutab. Är fylld av kluvna känslor, för även om jag ser fram emot att komma tillbaka till Stockholm, lära mig mera, skickas ut på olika uppdrag och träffa mycket nytt folk, så kommer jag inte att få se och höra 39:orna varje dag! Dessutom får jag lite svårare att avsluta mina PPL-studier (private pilot license) till privatflygare – det har gått rätt så smidigt hittills då Saab ligger granne med flygklubben och startbanan – och så lämnar jag en drös av kära kollegor som delar samma starka flygintresse som jag, men sådana finns det iofs. även på Lutab! Om någon undrar något ang. flyg/astronomi eller vidareutbildning – hör bara av er så skall jag svara! Annars kanske vi ses nere på byn i sommar – efter alla år så måste jag ändå hem till familjen i Hede så ofta som möjligt! Härjedalen kommer alltid att vara ’hemma no. 1’, och skidor måste man ju ta sig hem för att åka, så ofta som möjligt på vintern! ericaa@kth.se

Comments


bottom of page