top of page

TIDIGARE

INLÄGG 

Nu är det snart jul igen ....

Lillemor Sundt berättar:

"Nu när man har tid har man inte orken att vända in och ut på hela huset. Annat var det förr. Jag började redan i mitten på november ....

Jag stöpte ljus, tak och väggar skulle torkas, lampor och prydnadssaker skulle dammas. Alla 20 fönster skulle tvättas emellan, ut- och invändigt. Var det kallt den dagen fick man använda T-sprit. Allt skulle tvättas så som mattor, sängkläder, täcken och kuddar. Alla skåp skulle städas. Kökskåpen först och främst och mitt stora skafferi. Gardiner skulle stärkas och strykas. Självklart skulle det finnas 7 sorters kakor som tillslut blev 11 sorter. Gjorde egen pepparkaksdeg som jag och barnen senare bakade av. Lussekatter skulle det också vara så klart.

Mycket matlagning blev det och jag gjorde det mesta själv: korv, syltor, leverpastej, köttbullar, Jansson, gum, lutfisk, inlagdsill i olika former och valörer, Julskinkan saltade jag själv. Ljusstakarna skulle fram till advent för att pryda mina 20 fönster. Veckan före jul skulle julpyntet upp och de låg i mina 7-8 lådor. Julgranen hämtade maken som vi sällan var överens om tills vi köpte plastgran. Den kläddes dagen före julafton. Alla golv skulle torkas och bonas. Det gjorde jag på kvällen/natten den 23 när familjen gott och lagt sig.

Minns min egen mamma som gjorde sista tuchen och var färdig runt 01:30 dagen före julafton. Jag var 9 år och låg vaken och väntade på att mamma skulle bli klar. Då kokade vi kaffe och doppade varsin lussebulle och njöt. Gud nåde om någon av småsyrrorna vaknade för detta var min och mammas egen tid.

Tack gode gud att det är annorlunda idag. Man kan köpa allt färdigt utan att få dligt samvete och städar lite lätt gör mina assistenter .... Det blir jul i alla fall. Glad advent på er!"

Text och foto: Lillemor Sundt

Comments


bottom of page